Huikeaa polkujuoksuviihdettä heti ensimmäisestä startista lähtien!

NUTS Karhunkierros presented by Garmin & La Sportiva täytti taas odotukset upean polkujuhlatunnelmansa puolesta, vaikka sää ei ollut suotuisimmillaan. Varsinkin lauantaina piiskoi sadetta ajoittain rankasti. Juoksijoille sää ilmeisesti sopi hyvin, sillä viikonloppuna tehtiin useita uusia reittiennätyksiä.

Ⓒ Onevision.fi | Juha Saastamoinen

Niin kutsutulla 166 kilometrin ”perusmatkalla”, joka kulkee Karhunkierroksen vaellusreitin edestakaisin, koettiin uskomaton jännitysnäytelmä.

Kisaorganisaation ajanoton pystytys ei meinannut pysyä kärkimiesten vauhdissa, kun ennakkosuosikkeihin kuuluneet Jussi Nokelainen ja Antti Itkonen lähtivät perjantaina keskipäivällä vetämään letkaa. Kolmas ennakkosuosikki Jaakko Eskelinen juoksi tasaisella vauhdilla jonkin matkaa kaksikon perässä.

Eskelinen saavutti puolivälin eli Hautajärven kääntöpaikan jälkeen ensin Itkosen, sitten Nokelaisen ja karkasi omia menojaan edelle. Ja Eskelinen todella meni edelle, sillä hän tuli maaliin aamulla kuuden aikaan rikkoen Itkosen aiemman reittiennätyksen yli kahdella tunnilla. Eskelisen loppuaika oli hurja 18:04:21.

”Päätin jättäytyä ja mennä omaa vauhtia, kun Jussi ja Antti lähtivät niin kovilla vauhdeilla. He rupesivat hyytymään Hautajärven kohdilla ja pääsin edelle. Omalla rennolla vauhdillani etenin ja se riitti. Kyllä pahimmat paikat olivat nuo pari viimeistä nousua”, Eskelinen summasi suoritustaan heti maaliin tultuaan.

Jaakko Eskelinen maalissa. Ⓒ Guillem Casanova Photography

Nokelainen pysyi sinnikkäästi kakkosena vielä ohi Konttaisen viimeisen huoltopisteen. Alle viisi kilometriä maalista Itkonen otti kuitenkin kiinni Nokelaisen ja saavutti maalin kakkosena. Nokelainen tuli maaliin vajaat 5 minuuttia Itkosen jälkeen. Kaikki kolme alittivat vuoden 2018 reittiennätysajan.

Naisten sarjan ennakkosuosikki Saara Päätalo joutui keskeyttämään melko aikaisin, mutta sai silti pitää vuoden 2018 reittiennätyksensä. Voittoon naisten satamailisella nousi Tanja Bastamov reilun tunnin erolla seuraavaan. Kakkosena maaliin tuli Satu Niskavaara ja kolmantena Jaana Tervo vain 3 minuutin erolla seuraavaan.

Reittiennätyksiä tahkottiin 83 kilometrin eli kokonaisen Karhunkierroksen kilpailussa urakalla. Jussi Kumpulainen alitti 8 tunnin rajapyykin ja pesi Tero Ruokolaisen hallussa olleen ennätyksen yli 25 minuutilla. Myös miesten kakkonen Markku Kouva alitti vanhan ennätyksen ja juoksi matkan toiseksi parhaalla ajalla koskaan. Miesten sarjassa kolmanneksi sijoittui Kari Heikura.

Vuodesta 2015 asti Helinä Turtiaisen nimissä ollut 83 kilometrin reittiennätys parani Kaisa Saarion toimesta nyt reilulla 12 minuutilla. Myös naisten sarjan kakkonen, Pirjo Saukko, alitti vanhan reittiennätyksen ja kiri maaliin vain 18 sekuntia Saarion perässä. Miia Tuoriniemi oli kolmas.

Todella kovia suorituksia nähtiin siis myös tällä matkalla.

 

83 kilometrin lähtö Hautajärvellä. Ⓒ Aapo Laiho

Kauden toinen BUFF Trail Tour Finland -osakilpailu käytiin 55 kilometrin matkalla, jossa miesten voiton vei odotetusti Henri Ansio. Mikään läpimarssi kilpailu ei Ansiolle kuitenkaan ollut, sillä aiemminkin Trail Tourilla hyviä näyttöjä antanut Venäjän Ivan Bogdanov pisti kovan vaihteen päälle ja kerkesi myös juosta hyvän matkaa johdossa.

”Kyllähän tästä kunnon kilpailu saatiin – mikä on tietenkin on hyvä. Aika kovaa tultiin. Ylämäissä kulki hyvin, mikä auttoi aika paljon, että sain lopulta Ivanin kiinni. En ihan näin kovaa kilpailua osannut odottaa. Hyvä harjoitus Comrades Marathonille Etelä-Afrikkaan”, Henri Ansio kertoi yllättyneenä, mutta tyytyväisenä lopputulokseen.

Ansio paransi omissa nimissään ollutta reittiennätystä vuodelta 2016 noin 15 minuutilla. Naisten sarjassa voittoon juoksi ylivoimaisesti Susanna Ylinen.

”Alkumatkasta joku kertoi, että edelläni olisi yksi nainen, ja päätin kiristää tahtia. Ajattelin, että otan kiinni. Sitten kuulin, että ei edelläni olekaan naisia ja olin vähän pettynyt. Sen verran on ilmeisesti ajokoiranvikaa. Mutta hyvin kulki ilman ongelmia”, Ylinen kommentoi huvittuneena.

Susanna Ylinen maalissa. Ⓒ Onevision.fi | Juha Saastamoinen

Lyhimmällä ultramatkalla palkittiin myös miesten kolmantena Jani Virta sekä Paula Havu ja Oona Hilkamo, naisten kakkonen ja kolmonen. Havu nousi suorituksellaan Trail Tourin kokonaispisteissä kärkeen.

Naisten sarjassa 34 kilometrin reittiennätyksen kirjasi omiin nimiinsä myös hiihtäjänä tunnettu Maija Hakala, joka paransi noin 9 minuutilla Reetta Peltosen aiempaa reittiennätystä vuodelta 2018. Urheilija on kuitenkin asettanut vielä kovemmat tavoitteet itselleen.

”Vähän jäi paranneltavaa seuraavalle vuodelle, kun tavoiteaika oli alle 3:30”, kuului Hakalan kommentti huippusuorituksen perään.

Miesten puolella niin ikään tehtiin lyhyimmällä matkalla uusi ennätys, kun polkujuoksun MM-kilpailuihin viimeistelevä Juuso Simpanen taittoi reitin ajassa 2:47:14 – reilut 11 minuuttia kovempaa kuin Eetu Nordman vuotta aiemmin.

Maija Hakala vauhdissa. Ⓒ Aapo Laiho

Naisten 34 kilometrin palkintosijat nappasivat Maija Hakalan ohella Emilia Koramo ja Reetta Peltonen. Miesten sarjassa hopealle ja pronssille nousivat Antti Vainio ja Sami Vähänen.

Oman tunnelmansa tekivät kaikki liki 3000 startannutta juoksijaa, jotka paitsi kirittivät reitillä mitalistit maaliin, myös rohkenivat kokeilla omia rajojaan eripituisilla reiteillä. Maalissa nähtiin jälleen kerran suunnatonta riemua ja liikutuksen kyyneleitä, jotka tekevät polkujuoksukisoista niin ainutlaatuisia ja kokemisen arvoisia tapahtumia kaiken kaikkiaan. Lajin huiput ja harrastajat kohtaavat samoilla poluilla, samoissa olosuhteissa ja jakaen yhteisen elämyksen.

Mikäli keli on ketuttanut, se ei kuvista paista! Ⓒ Onevision.fi | Juha Saastamoinen

Tulokset 2019

Valokuvat 2019

HUOM. Kuva kansiot päivittyvät pitkin tapahtuman jälkeistä viikkoa sitä mukaan, kun materiaalia saadaan purettua.

BUFFⓇ Trail Tour Finland -pistetilanne

Ⓒ Guillem Casanova Photography